Plantefarvning: Kursus hos G-uld

Plantefarvning: Kursus hos G-uld

For et par uger siden var jeg på det skønneste plantefarvningskursus på Østergro. Det var Anne fra G-uld, som afholdt kurset en sommerdag på toppen af et Københavnertag, hvor vi var omgivet af planter, blomster og udsigt over byen.

Vi startede dagen med oplæg og snak om garn, bejdsning og plantefarvning, mens vi mærkede og kiggede på det inspirerende og smukke garn, der lå foran os på bordet.

Dagens farveprogram indeholdt tre farvebade. Rejnfan, valnød og indigo.

Først bejdsede vi garnet med alun, og derefter kastede vi os over rejnfanen. Det var virkelig hyggeligt at stå sammen om farvegryden og dele forventninger og erfaringer. Jeg havde valgt at farve på gråt merino/nylon, og resultatet blev en lækker dybgrøn farve. De, der havde farvet på hvidt uld, fik gullige farver. Det var ret sjovt at se forskellen på de forskellige garner i samme farvebad.

Næste farvebad var lavet på valnøddeskaller. Her puttede jeg et fed gråt alpaka i farvegryden, og den blev helt mørkebrun. Igen var der stor forskel på resultatet, alt efter om vi farvede på gråt eller hvidt – alpaka eller merino/nylon. Valnøddegryden indeholdt stadig masser af farve efter første bad, så nogle af os puttede et nyt fed i 2. farvebad. Jeg valgte igen gråt alpaka for at kunne sammenligne resultaterne.

Der var dog næsten ingen farveforskel på de to fed. Måske en lille nuance lysere i 2. bad. Havde jeg farvet på hvidt, havde forskellen måske været større.

Tredje og sidste farvebad havde jeg glædet mig rigtig meget til, for det var helt nyt for mig. Indigofarvning er en lidt mere kompliceret proces i forhold til fx rejnfan eller nogle af de planter, jeg selv har farvet med hjemme. Indigo skal først blandes til en kype, og selve farveprocessen kræver minimal iltning, kortere farvetid og ja, andre forhold, som jeg ikke vil gøre mig klog på.

Men det var virkelig sjovt! Indigofarvning er nærmest magisk. Egentlig er alt plantefarvning lidt magisk, synes jeg, men indigo er magisk fordi, garnet skifter farve og det er bare fascinerende! Når garnet hives op af gryden, er det først grønt, men når garnet iltes, bliver farven mere og mere blålig. Det ser helt vildt flot ud!

Jeg puttede først mit valnøddegarn i gryden og lavede en overfarvning. Det havde jeg aldrig prøvet før, og det var rigtig sjovt. Det var lidt nervepirrende at putte sit flotte nyfarvede garn i gryden for at slippe kontrollen over det. Heldigvis blev det vildt flot! Så flot at både mit andet fed valnøddegarn og rejnfangarnet kom samme vej.

Til sidst skulle jeg også lige prøve et ufarvet fed gråt alpaka, som blev en fin lys blå farve. Den kommer til at blive SÅ smuk, når den engang bliver strikket sammen med valnødde/indigo-garnet.

Det var ordene for nu. Indlægget blev lidt længere, end jeg havde tænkt. Sikkert lidt kedeligt at læse om, men virkelig spændende at være med til! Egentlig ville jeg bare dele de sommerlige billeder fra farvedagen på denne sidste kalender-sommerdag med de af jer, der ikke følger med på instagram.

Tak fordi, du læser med!

 

4 Replies to “Plantefarvning: Kursus hos G-uld”

  1. Åhhh, det ser hyggeligt ud. Har købt deres bog, men der skal bestilles en lup, før mine trætte øjne kan læse den 🙂 Det går dog ikke ud over plante-farveglæden. Har mange skønne nøgler garn til at ligge nu, som har været i farvegryden.

    1. Det var sådan en lækker dag! Jeg skal helt sikkert farve mere med valnød/indigo kombinationen.. Det er virkelig flot, synes jeg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *