Plantefarvning: Engbrandbæger

Plantefarvning: Engbrandbæger

Jeg fik ikke strikket helt så meget, som jeg havde regnet med i min sommerferie, men til gengæld fik jeg samlet plantemateriale til farvning, og jeg fik da også fyret op under farvegryden en enkelt gang. Det er nærmest magisk!

Vi holdt ferie i Klitmøller, som ubetinget er min favorit ferielocation. Jeg er kommet der hver sommer i hele mit liv, og jeg elsker byen, stranden, lyset og naturen omkring. Jeg samlede porse og engbrandbæger under nogle af vores ture ud i Nationalpark Thy, og nu minder porseduften fra de tørrede planter os om en dejlig ferie. Altså den del der ikke røg i snapsen..

Idylliske fiskerhuse i Klitmøller
På porsejagt i NationalPark Thy

Jeg var så heldig at finde en stor, lækker emaljegryde i rigtig fin stand hos en loppe-mand. Det var perfekt timing. Dagen forinden havde vi nemlig aflagt Thy-Lam et visit, hvor vi havde hilst på deres får og lam under en lille rundvisning. Vi købte det lækreste lammekød og et par fed økologisk uldgarn fra deres egne dyr. Det er altså gode sager!

Jeg kastede mig over engbrandbægerne og kogte en lækker farvesuppe. Der er lidt heksebryg over sådan en stor gryde med planter, der simrer på et gasblus i haven. Det er bestemt en god ting!

Da farvesuppen var kølet ned blev den siet og selve farvningen kunne begynde. Jeg havde ikke noget termometer, så jeg “følte” mig frem og vurderede, hvornår temperaturen lå på 80-90 grader. Efter ca. halvanden times tid besluttede jeg mig for, at garnet var færdigt.

Jeg er meget glad for resultatet! Jeg havde puttet godt med planter i gryden (ca. 300 g planter til 5 l. vand), for ville ikke risikere skuffelsen i at stå med et hvidt fed garn med et svagt gulligt skær. Men der var masser af krudt i planterne, og garnet tog rigtig godt imod.

Det er virkelig fascinerende at farve med planter! Hele processen, som jeg også har skrevet om tidligere (her og her), er simpelthen balsam for sjælen.

Jeg er blevet så hooked, at jeg har meldt mig til et plantefarvekursus senere i august, og det glæder jeg mig helt vildt meget til!

Det var det, for denne gang. Husk at Uld-universet kan følges på både bloglovin, facebook og instagram (@ulduniverset)- og at du selvfølgelig er meget velkommen til at dele mine indlæg.

Tak, fordi du læser med!

OBS: Dette indlæg er redigeret, da jeg i første omgang troede, at jeg havde plukket og farvet med gyldenris.. – blot hvis nogen skulle undre sig. Jeg vil samtidig gøre opmærksom på, at engbrandbæger er giftig for dyr.

2 Replies to “Plantefarvning: Engbrandbæger”

    1. Tak skal du have! Jeg har ikke besluttet mig for, hvad jeg skal strikke endnu, men jeg glæder mig til at bruge garnet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *