Plantefavning: Avokado

Plantefavning: Avokado

De sidste dage har jeg eksperimenteret med farvegryderne i køkkenet. Jeg har samlet avokadosten igennem et stykke tid, og da min lille beholder var fuld, kastede jeg mig ud i projektet.

Jeg stødte på ideen, da jeg så et podcast, som Ida fra WOOLapyk Podcast havde lavet og jeg fik med det samme lyst til at prøve. Ida har også været så sød at lave en lille videovejledning, der viser, hvordan hun griber farvningen an.

Jeg brugte min Mors alunbejdsede uldgarn fra 1980, som jeg har skrevet om tidligere. Jeg lavede et opkog af vand og grofthakkede avokadosten, og i mens lagde jeg garnet i blød i lunkent vand. Da farvesuppen var kølet ned til stuetemperatur, puttede jeg garnet i gryden og varmede langsomt op til ca. 80 grader. Herefter slukkede jeg blusset og lod garnet køle af i gryden, hvorefter jeg skyllede det samt vaskede det i uldsæbe. Jeg tilsatte en skefuld eddike og et par dråber olivenolie til det sidste hold skyldevand. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg læste et sted, at man kunne gøre dette…

Der kom helt utroligt meget farve ud af stenene, og det første farvning blev ret kraftig.

Første farvebad

Jeg brugte andet farvebad til at farve en hvid t-shirt og trejde til et mindre bundt garn, der af en eller anden grund desværre filtede lidt sammen for mig. I skrivende stund simrer gryden på komfuret, hvor jeg farver et stykke bomuldsstof i fjerde farvebad.

Det er en nærmest fortryllende proces at farve, synes jeg. Uforudsigeligheden og den eksperimenterende tilgang til processen er spændende, næsten som en leg. Det føles som den helt rigtige måde at lære nyt på! Jeg kan godt lide, at processen er langstrakt og kræver tid. Det sætter gang i tankerne.

Jeg er oven ud tilfreds med resultatet af farvningen, og jeg vil fortsat samle avokadosten til senere brug, men jeg synes alligevel ikke helt, at processen kan måle sig med mit første forsøg med plantefarvning. Det giver lige en ekstra dimension, når man selv er ude og sanke planter, der vokser i naturen lige uden for døren – eller lige uden for byen i mit tilfælde.

Resultatet af første farvebad (til venstre) og tredje farvebad (til højre)

Jeg begynder at glæde mig til sommerferien, hvor vi skal mere ud af byen og har masser af tid. Jeg har nemlig planer om at sætte familien i sving med at indsamle farvemateriale, så jeg kan fortsætte med eksperimenterne i gryderne.

One Reply to “Plantefavning: Avokado”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *