Mønsterstrik – Pippi kjolebluse

Mønsterstrik – Pippi kjolebluse

Jeg strikker mønsterstrik for tiden. Hønsestrik, Fair Isle, jaquard… Jeg kender ikke rigtig forskellen, men forestiller mig, at det i bund og grund bare er forskellige betegnelser for det samme nemlig mønsterstrik med flere farver. Ret mig gerne hvis jeg er galt på den. Hønsestrik adskiller sig måske i det politiske islæt, der (i hvert fald historisk) knyttes til denne strikkemetode.

Det er gode opskrifter, jeg strikker på, og det er sjovt at følge arbejdet, som det skrider frem og nye figurer dukker op. Jeg har ikke strikket så meget mønsterstrik de sidste år, og jeg kan godt mærke, at det kræver øvelse at få resultatet glat og pænt. Men det er faktisk netop noget af det, jeg holder rigtig meget af ved at strikke. Det kræver koncentration og fordybelse både at følge et mønster, holde styr på garnerne og samtidig lade trådene følge lige tilpas – ikkefor stramt, men heller ikke for løst. Koncentrationen og fordybelsen tager mig næsten ind i strikketøjet og giver mig ro og mening.

Og når erfaringen efterhånden sætter sig i kroppen og bliver rutine, giver det tilmed mod på nye projekter og udfordringer.

Da min ældste søn var omkring et år (for 8 år siden), strikkede jeg en hønsestrikket vest til ham med inspiration fra min mors gamle hønsestrikhæfte. Jeg var udfordret til dt yderste, men blev alligevel grebet af den spontane proces, hvor motiver og farver blev valgt efterhånden afhængigt af mit humør og inspiration. Det gav så meget personlighed til den lille vest, som alle mine fire børn nu har brugt og efterhånden slidt op. Jeg har ikke siden strikket på denne måde, men jeg tror, det må ske igen snart.

Den lille vest, jeg strikkede for mange år siden, var et af mine første strikkeprojekter.

Det ene af de projekter, jeg har på pindene lige nu, er Helga Isagers model “Pippi”. Når man som min datter har tre brødre, kræver det indimellem styrke og mod som Pippi Langstrømpe for at kunne følge med. Heldigvis er hun udstyret med disse to egenskaber (blandt mange andre) fra naturens hånd. Derfor passer Pippi kjoleblusen også så fint til hende. (At jeg er en meget stor Astrid Lindgren, fan spiller muligvis også ind på valget af dette projekt).

Jeg strikker i en kombination af Isager garn (tvinni)  og New Zealandsk lammeuld fra (G)uld. Bundfarven er den originale (som vist i bogen), og figurerne er strikket af rester fra mine gemmer men med et kig til opskriftens foreslåede garner.

Det er en udfordring at strikke glat og pænt, men jeg er sikker på, at netop dette absolut ikke ville holde Pippi tilbage, så jeg lader mig inspirere og har forenet mig med, at resultatet ikke bliver helt perfekt.

Den allerstørste udfordring var dog opklipningen til ærmegabene, som var ret nervepirrende. Jeg har aldrig før sat saksen i et stykke strik og måtte alliere mig med min mor for at have en at dele ansvaret med, hvis det gik galt. Jeg kunne ikke bære tanken om, at både garn og timers arbejde ville gå til spilde, hvis det hele faldt fra hinanden. Men selvfølgelig gik det fuldstændigt uden problemer og selvom arbejdet med symaskinen blev lagt i min mors hænder, så tog jeg mig alligevel mod til og førte selv saksen med kun let rystende hænder.

Jeg er vild med figurerne i mønsteret. De fine små blomster og hjerter i kombination med de store abehoveder og kvindetegn. Det giver et harmonisk udtryk med et barnligt og skævt tvist, som lige præcis passer til Pippi – og til enhver anden lille pige med eventyr i krop og fantasi.

 

Det andet flerfarvede projekt jeg har på pindene, vil jeg fortælle om en anden gang.

Husk at du kan følge bloggen på både instagram, facebook og bloglovin.

Tak fordi du læser med!

7 Replies to “Mønsterstrik – Pippi kjolebluse”

  1. Jeg har lige opdaget din blog og det er jeg glad for 🙂
    Dejligt at se og læse om det der optager dig – skønt at du deler, for at dele er så inspirerende for alle 🙂

    1. Mange tak for kommentaren! Jeg er helt enig med dig – det er inspirerende at dele 🙂 Tak fordi du har lyst til at læse med! Kh Anne Sofie

  2. Hønsestrik er alt for overset. Du har lavet nogle rigtig fine ting! Jeg vil give dig ret i at det kan være svært at få glat og pænt. Men jeg syns du er sluppet godt fra det ☺️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *